Dezbaterea regională ”Agenda cetățenilor și Alegerile europarlamentare 2014”

Centrele Europe Direct Transilvania de Nord, Bistrița și Maramureș au organizat în parteneriat de rețea, pe 14 septembrie 2013, Dezbaterea regională ”Agenda cetățenilor și Alegerile europarlamentare 2014”.

Evenimentul a avut loc la Cluj-Napoca și a reunit jurnaliști din Regiunea de Nord Vest, precum și studenţi la jurnalism, specialiști în comunicare și vectori de informare din mai multe domenii.

Invitaţii speciali au fost dna Renate Weber, europarlamentar, şi dl Luca Niculescu, redactor şef RFI România, alături de moderatorul Ciprian Aron, jurnalist Transilvania Live TV.

Discuțiile dintre participanți și invitați au abordat temele aflate pe agenda dezbaterii, dar și alte subiecte de actualitate privind apartenența noastră la Uniunea Europeană:

– Care a fost și este de fapt agenda cetățenilor?
– Care a fost impactul real al #Occupy și al altor mișcări asupra decidenților din Europa?
– Mișcări sociale, partide politice noi, proteste ale societății civile – care este viitorul Uniunii Europene?
– Cine lucrează pentru a asigura schimbarea și în acelasi timp continuitatea Uniunii?
– Alegerile europarlamentare din 2014 și rolul presei locale/regionale – de ce să mergem la vot în mai 2014?!

Doamna Renate Weber, europarlamentar, a subliniat importanța faptului că europarlamentarii reprezintă interesele cetățenilor la nivel UE și nu ale statului membru din care provin.

Din discuțiile purtate de participanți cu cei 2 invitați și moderatorul dezbaterii, a reieșit că, deși agenda nu este comună pentru toți cetățenii celor 28 de state membre, din cauza crizei, preocupările prezente ale europenilor sunt asemănătoare: modul în care a fost soluționată criza financiară, șomajul în rândul tinerilor, locurile de muncă.

La invitația Centrului Europe Direct Maramureș au răspuns reprezentanți ai presei locale de la www.doza24.ro, Informația Zilei și Glasul Maramureșului, studenți la Facultatea de Jurnalism din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, precum și alți tineri interesați în domeniu. De asemenea, au participat și vectori locali de informare care contribuie la formarea tinerei generații – reprezentanți de la: Centrul de Documentare Europeană ”Nordica” din cadrul Bibliotecii Centrului Universtiar Nord Baia Mare, Colegiul Tehnic ”G. Barițiu” Baia Mare, Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și Centrul de Resurse și Asistență Educațională Maramureș.

  1. Nu există încă păreri pentru acest articol